Americanah

Americanahav: Chimamanda Ngozi Adichie

Äntligen har jag lyckas läsa ut en av de där tjocka böckerna jag höll på med. Det var Americanah av den nigerianskamerikanska författaren Chimamanda Ngozi Adichie. Det var en fantastisk bok på väldigt många sätt och Adichie är en makalös författare, men den kräver sin tid. I alla fall för mig var det inte en bok att sträckläsa. Trots det kan var så värt att läsa ut den.

Ifemelu växer upp i 90-talets Nigeria. Tillsammans med hennes stora ungdomskärlek Obinze drömmer hon om ett annat liv, utomlands, i USA, eller möjligtvis England. Drömmen blir sann för Ifemelu som kommer till USA, men inte för Obinze. De tappar kontakten, men fortfarande finns tankarna på den andra kvar.

Obinze når framgång  i Nigeria, gifter sig och får en dotter. Ifemelu kämpar först i USA för kunna överleva, men med tiden kommer hon allt mer in i det amerikanska samhället. Ändå är det någonting som skaver. Det amerikanska sättet att leva och betrakta världen är främmande och varför blir rasfrågan så central? För första gången i sitt liv blir Ifemelu svart och klumpas därmed ihop med personer födda i USA, eller helt andra delar av världen. Det blir hudfärgen som definierar henne, även om rasismen ska ha slutat att finnas sedan länge i USA. För att få ordning på sina tankar skapar hon en blogg där hon med ett utifrånperspektiv betraktar det amerikanska samhället, speciellt utifrån rasmotsättningarna. Så småningom bestämmer hon sig för att återvända till Nigera, men vad finns kvar av det hon lämnade och hur mycket har USA förändrat henne? Och hur ska det gå med relationen till Obinze, som hon inte pratat med på flera år?

Den här boken innehåller så mycket! Det är en osannolik och vemodig kärlekshistoria (typ Borta med vinden), upplevelsen av att vara ny i ett land och om att vara ung med alla möjligheter framför sig. Att den är så lång gör att jag tyckte att det blev som att få vara  med om ett helt liv och att det skulle fortsätta även efter att jag läst sista sidan.

Kolla gärna in Adichies TEDtalk och när hon var i Stockholm i höstas på Moderna museets litteraturfestival. Dessutom har Beyonce samplat hennes TEDtalk.

/Linnéa

0 Responses to “Americanah”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Antal besökare

  • 58 124

Mest lästa inlägg

Kategorier

Arkiv


%d bloggare gillar detta: