Stjärnlösa nätter

Jag har just avslutat Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad som jag varmt kan rekommendera till alla!

Amár bor i Sverige och är den äldste sonen i en kurdisk familj. Hans far är en mycket dominant man som har starka åsikter kring hur saker ska vara och hur hans barn ska leva sina liv. När Amár tillsammans med sin och far och sina syskon beger sig till Irak för första gången sedan han var liten har han hunnit bli 19 år. Han är full av drömmar och visioner och känner att hans liv precis har börjat. Resan till Irak tar en oväntad vändning och Amár som har sett fram emot att träffa släktingar och umgås med sina syskon hamnar mitt i sitt livs mardröm.

Det står snart klart för honom att planen med resan är att han ska gifta sig med sin kusin Amina. Alla verkar veta, men inte han. När Amár högljutt protesterar och vägrar att gifta sig börjar en utfrysning och mental nedbrytning som han till slut inte kan stå emot. Han ger med sig men hans unga hustru måste vänta i Syrien för att få uppehållstillstånd och under tiden försöker Amár komma på hur han ska ta sig ur arrangemanget. I väntan på en lösning och att Amina ska få komma till Sverige träffar Amár en tjej, han upplever äkta kärlek och börjar leva ett komplicerat dubbelliv.

Amár vet att han vanärar sin familj och för alltid kommer stå utanför om han drar sig ur, samtidigt längtar han efter ett lyckligt, eget liv. Inget är svart eller vitt. Han dras mellan olika sidor och de inre konflikter som hela tiden pågår skildras starkt. Han älskar sin far och sin familj men är inte beredd att offra sitt liv för dem, han känner skuld och medlidande för sin kusin men han kan inte förmå sig att älska henne.  Han är kär i sin flickvän som han har i Sverige men kan inte berätta sanningen för henne. Och hela tiden pressar familjen på från båda håll och stressar på bröllopet.

Ofta får man läsa om flickor som blir bortgifta mot sin vilja och hedersrelaterade brott mot flickor som bryter mot familjens heder.  Tvångsäktenskap bland män är ovanligare att det förs fram i ljuset men det gör Arkan och han gör det mycket bra! Läs den!

/ Karin

5 Svar to “Stjärnlösa nätter”


  1. 1 lena kjersén edman 07 april 2011 kl. 11:40

    Jag har inte läst denna bok (ännu) för jag har fått så många kommentarer från andra läsare om att den är rätt svag språkligt.
    Vad säger du om språket i romanen?

  2. 2 karintegreus 13 april 2011 kl. 19:33

    Boken är inget språkligt mästerverk, det är relativt enkelt men det känns hjärtligt och personligt, vilket väger upp lite mot att det inte är strålande. Tycker inte att det gör så mycket då storyn ändå håller. Jag tror också att det kan underlätta för lite mer ovana läsare.


  1. 1 Efter en strålande föreläsning av Arkan Asaad « KarmaKult Trackback vid 19 oktober 2011 kl. 12:37
  2. 2 Författarbesök på Solna gymnasium 24 februari Författarbesök på Solna gymnasium 24 februari Författarbesök på Solna gymnasium 24 februari « KarmaKult Trackback vid 14 februari 2012 kl. 11:51
  3. 3 Ladda inför sporlovet « KarmaKult Trackback vid 22 februari 2012 kl. 12:54

Lämna en kommentar




Antal besökare

  • 59 485

Mest lästa inlägg

Kategorier

Arkiv